Jaké jsou výhody bydlení v pronájmu a proč je znát?
02. 09. 2022

Jaké jsou výhody bydlení v pronájmu a proč je znát?

Rodinný dům s malou zahrádkou a bazénem, v klidné části a blízko města. Přesně takový sen má většina Čechů. Současná situace ale napovídá, že si sen nebudou moci splnit, pokud si nemovitost nepronajmou. Proč ne? Bydlení v nájmu má nespočet výhod.

Bydlení v pronájmu trendem

Řada signálů napovídá, že ceny nemovitostí budou mírně ochlazovat a hypoteční úvěry zdražovat. Zároveň rostou životní náklady. Cesta k vlastnímu bydlení se uzavírá stále většímu počtu lidí a ti poptávku obracejí k nemovitostem k pronájmu.
Od začátku roku stoupla v některých regionech poptávka po pronájmu až dvojnásobně.
Současně se zájmem o pronájmy roste cena. Je zřejmé, že bude ve společnosti přibývat těch, kteří dlouhodobě bydlí v pronajaté nemovitosti. Brzy se zbavíme předsudků, že nájem je dočasné a nevyhovující řešení. Bydlení v nájmu má celou řadu výhod.

Pronájem je nezávazný

Pronájem vám dává možnost byt nebo dům relativně brzy opustit a uzavřít nájemní smlouvu jinde. To přesně kopíruje změny v životě. Nejprve potřebujete malý byt, pro rodinu se hodí velký dům a v důchodovém věku uvítáte menší přízemní domek. To vše můžete mít bez závazků. Snadno se přestěhujete, když vám nebudou vyhovovat sousedé, jednoduše změníte adresu, jakmile dostanete lepší pracovní nabídku. Nebudete vázáni povinností zůstávat na jednom místě, váš život bude mnohem svobodnější. Otevírají se vám větší možnosti cestování jak v osobním životě tak při cestování za prací.

Pronájmy jsou levnější

Bydlení v pronájmu je výrazně levnější než bydlení ve vlastní nemovitosti. Ačkoliv se může v některých regionech zdát, že se výše splátky hypotéky vyrovná s cenou pronájmu, je třeba započítat další náklady. Náklady na pojištění, fondy oprav, ale především nutné investice spojené s údržbou bytu nebo domu. Ty v průběhu let narůstají na stovky tisíc.

Bez rizika ztráty hodnoty

Investice do nemovitostí je považována za bezpečnou investici, ale máte skutečně záruku, že ceny nadále porostou? Co když dnes koupíte byt a vyplní se černé scénáře o nadhodnocených prodejních cenách a realitní bublině? Co když to budete právě vy, kdo koupí byt, který bude mít za dva roky poloviční hodnotu? V pronájmu takové riziko nepodstoupíte.

V rozvinutých zemích převažuje bydlení v pronájmu, dává lidem volnost, přispívá k lepšímu uplatnění na pracovním trhu. Brzy se k rozvinutým zemím přidáme i my.

Ing. Jaroslav Šilhavík
Autor: Ing. Jaroslav Šilhavík

Jmenuji se Jaroslav Šilhavík a od roku 2005 se věnuji problematice prodeje nemovitostí. Práce v realitách mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni. Rád vám pomohu a poradím s jakýmkoliv realitním problémem.

Používám profesionální techniku pro fotografování nemovitostí, spolupracuji s renomovanými bytovými architekty, točím videoprohlídky, vlastním techniku pro 3-D skenování interiérů, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích, tvořím individuální reklamní kampaně...

Zajímám se o nejnovější marketingové trendy pro prodej nemovitostí. Abych měl pro své klienty ještě více možností, spojil jsem síly s realitní kanceláří eDO Reality. A protože mám rád výzvy, s pokorou jsem přijal pozici obchodního ředitele, díky které mohu své zkušenosti předávat svým profesně mladším kolegům a podílet se na vývoji celé realitní kanceláře. 

Vše s jasným cílem:

Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu, rychle a bezpečně, zkrátka k vaší plné spokojenosti. 

Rád se o tom všem podělím i s vámi.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů